17 oktober 2008

Vi reser oss och står tillsammans

Ett misslyckande är inte att falla. Däremot att falla och inte resa sig igen.
Vi har två matcher kvar för att nå en kvalplats. Vi måste alla resa oss. Ledare, spelare och alla fans ute i Sverige. Resa oss och ge laget och Degerfors IF en chans till en kvalplats.
Lägg undan alla synpunkter på vad som har gått snett. Vad som skulle ha gjorts annorlunda. Vilka som borde lämna eller komma till. Det är sådant vi kan lägga ner tid på under vintern.
Nej, resa på er alla. Tänk positivt. Ge spelare och ledare i föreningen positiv energi.
Möter du en spelare på gatan, ge honom ett uppmuntrande ord. Tala om att du tror och vill ge DIF energi till att försöka ta de sista halmstråna som ändå fortfarande finns.
Ge allt.
Det vore tragiskt om vi vaknade upp efter slutsignalen i sista seriematchen och kom på att vi kunde kanske gjort mer. Varför ansträngde vi, supportrar, oss inte mer? Varför stöttade vi inte laget mer istället för att leta fel.
Ge allt.
Och räcker inte detta så reser vi oss ändå och visar att vi står upp för röd-vitt, tillsammans, även framöver, oavsett hur det än slutar. Det gäller inte VM men det är jäkligt bra nära.

06 oktober 2008

Med bågen spänd

Baklängesmål i 89 minuten mot Assyriska. 86 samt 91 mot Häcken. Det kan knäcka vilket lag som helst. Mest medgångssupporters. Men jag är ganska säker på att DIF-grabbarna tar med sig det positiva till nästa match. Det positiva att laget ändå pressar så mycket bättre lag ända in i kaklet. Nästa gång man lägger ned så mycket energi mot ett mindre bra lag kommer det att ge utdelning.

En bra startelva mot Assyriska. Bra av Stahre att plocka ut en icke fungerande spelare så pass tidigt i matchen. Vad Hasani gjorde på plan mot Häcken är en gåta.

Äntligen Mjällby hemma på StoraValla. Bara att se möjligheterna. Möjligheterna till poäng, ett eller tre. Vi tackar och tar emot det som inkasseras. Hoppas alla som kan tar sig till Valla och stöttar våra pôjker.
Det är bara den som vågar spänna bågen hårt som också har chans till utdelning. Och det tycker jag röd-vitt ska göra på onsdag. Det är inte VM-final men bra nära. Spänn bågen och ha roligt.

Gammal är äldst men ung har framtiden.

Kommer ihåg Olof Lunds krönika i nov 06 på Fotbollskanalen.se där han skrev om att svensk fotboll inte vågar släppa fram unga talanger utan sparar dem tills de blir minst 28 år eller så. En poäng hade Olof när han mycket riktigt skrev att skulle du ta plats i t.ex landslaget då borde du uppnått en ålder strax under 30. Alla andra skulle stå på tillväxt, sitta på bänken och lära tills mossan växte på dem.
Då började jag tro att hoppet för egen del inte var ute. Kanske en 47-åring ändå kunde ta en plats i något bra lag.

Man kan också dra paralleller till svensk hockey. Där har det klagats på att unga talanger vägras plats i Elitserien. Där spelar 35-40-åringar och enligt många proppar igen för talangerna.

Nu ska de bästa spela oavsett ålder. Det är upp till tränarens filosofi att avgöra vilka som ska spela. Klubbens regelverk kan i viss mån också styra hur äldre och yngre spelare ska blandas.

Jag tror att vi idag ser ett skifte då det kommer in fler unga, väl utbildade tränare i fotbollsklubbarna. Jag tycker mig se en islossning. Svenska tränare släpper fram fler och fler unga spelare i startelvorna. Rasmus Jönsson i Helsingborgs IF är ett exempel. Född 1990 och har tagit en plats i startelvan. Robin Söder och Jakob Johansson i IFK Göteborg är ytterligare exempel. Mervan Celic i GAIS. Alla tre födda 90. Fler finns. Även klubbarna förstår att unga spelare är bra för föreningen. Dels klart mindre kostnad i inköp/utbildning och dels tynger de inte lönelistan. Kan också ge en slant om de lyckas gå till en rikare klubb och det är väl de flesta andra klubbar utanför Sverige.
Till och med svenska landslaget har tänkt om. Nu kan Lagerbäck visserligen bara tillfälligt slagit i huvudet och fått idéer att ta in spelare yngre än 42. Sebastian Larsson och Oscar Wendt 23 år. Samuel Holmén och Fredrik Stoor 24 år. Dessutom borde Andreas Granqvist 23 vara aktuell inför lördagens match då det är backbrist. Andreas har egenskaper för att bli en storback i framtiden.

Där försvann min chans i det blå. Jag får nöja mig med att se på när de unga sprintar omkring på den gröna mattan. Eftersom dagens fotboll har utvecklats till ett mycket snabbt spel så får vi säkert se betydligt yngre spelare i genomsnitt än förr. Om det skriver jag i bloggen om 10 år.

Trackers